Gaver, julebord og forskuddsskatt - gode tips i høstmørket

Det går fort mot slutten av 2020 og det er ofte mye som må være på plass og gjennomført før nyttårsrakettene går til himmels. Her har vi samlet noen tips som kan være fine å ta med seg inn i høstmørket.

Gaver

Det er en del beløpsgrenser å forholde seg til om man vil gi gaver til de ansatte som ikke utløser skatteplikt. Her er de viktigste:

  • Gaver i løpet av et år til ansatte som får lønn: kr. 2000,-. (Må ikke gi penger.)
  • Hvis bedriften har bestått i 25 år eller antall år delelig med 25: kr. 4.000,-.
  • Tjenestetid i minst 20 år: kr. 8000,-.
  • Hvis arbeidstaker fyller 50 år og deretter hvert tiende år: kr. 4000,-.
  • Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, for eksempel blomster, konfekt, (rimelig) vinflaske mv. vil normalt ikke anses som skattepliktig for mottaker.

Julebord

Hva gjør vi i år som vi ikke tørr å ha julebord? Vi fortjener vel litt god mat og hvordan gjør vi det?

Her en uttalelse fra finansminister Jan Tore Sanner:

"I nåværende situasjon kan det ikke kreves at alle ansatte i en virksomhet deltar på et felles julearrangement – i så fall ville det ikke være mulig for mange virksomheter å gjennomføre et slikt tiltak. Det er derfor ikke noe i veien for at de ansatte går ut og spiser julemiddag i mindre grupper, innenfor helsemyndighetenes retningslinjer for avstand og antall personer som kan samles. Dette vil gjelde uavhengig av om arbeidsgiver dekker middagen i form av gavekort eller ved refusjon av utgifter. Vilkåret om at velferdstiltaket må være rimelig for at dette skal være skattefritt, vil gjelde som ellers."

Skatt

Forskuddsskatt for personlig næringsdrivende - har du riktig forskuddsskatt for 2020?

Vi vet at mange kunder satte ned forskuddsskatten sin så fort de ble klar over usikkerheten med Corona. Mange har jobbet mye i løpet av sommeren og høsten og bør sjekke om skatten er riktig. Vi kan beregne denne for deg i høst slik at det ikke kommer som et sjokk til våren.

Personlig næringsdrivende og obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

Hvis du fortsatt ikke har begynt å spare pensjon så ta kontakt slik at vi kan se om det er riktig tid for deg å begynne med dette.

Du kan spare inntil 6% av årlig næringsinntekt mellom 1 G og 12 G. Det du sparer får du skattefradrag for i næringsinntekten din.

Aksjer

Vi vil minne om at alle uttak fra aksjeselskap til privatpersoner enten skal behandles som lønn eller utbytte, og at regnskapsføreren din må få oversikt på dette innen utgangen av desember.

Har du som privatperson aksjer som du vil selge i løpet av de neste månedene og det totalt sett er et tap (kjøpesum minus salgssum), så er det skattefradrag for dette tapet. Ved å selge dette før årsskifte vil du få skattefradraget et år tidligere enn ved å vente til rett etter nytt år.

Omsorgspenger

Regjeringen innførte fra 15. september en fleksibel ordning for omsorgspenger ved lokalt besluttet stengning av skole eller barnehage på grunn av koronasmitte. Dersom skolen eller barnehagen må stenge på grunn av koronasituasjonen vil foreldre ha rett til omsorgspenger. Arbeidstakere som som allerede har brukt opp sine “sykt barn”-dager kan også ha krav på ytterligere dager med omsorgspenger ved lokale utbrudd av korona.

Det kreves skriftlig bekreftelse fra skolen eller barnehagen at den er stengt.

Ta kontakt

Tove Fjeldstad Berglind

Nestleder / autorisert regnskapsfører, Saga Regnskap
404 08 658

Hva kan vi hjelpe deg med?

Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvilke produkter og tjenester som passer for deg og din bedrift.

Kontakt oss