Gaver, julebord og forskuddsskatt - gode tips i høstmørket

Det går fort mot slutten av 2022 og det er ofte mye som må være på plass og gjennomført før nyttårsrakettene går til himmels. Her har vi samlet noen tips som kan være fine å ta med seg inn i høstmørket.

Gaver

Det er en del beløpsgrenser å forholde seg til om man vil gi gaver til de ansatte som ikke utløser skatteplikt. Her er de viktigste:

  • Gaver i løpet av et år til ansatte som får lønn: kr. 5000,-. (Må ikke gi penger.)
  • Hvis bedriften har bestått i 25 år eller antall år delelig med 25: kr. 4.000,-.
  • Tjenestetid i minst 20 år: kr. 8000,-.
  • Hvis arbeidstaker fyller 50 år og deretter hvert tiende år: kr. 4000,-.
  • Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, for eksempel blomster, konfekt, (rimelig) vinflaske mv. vil normalt ikke anses som skattepliktig for mottaker.

 

Personlig næringsdrivende og obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

Hvis du fortsatt ikke har begynt å spare pensjon så ta kontakt slik at vi kan se om det er riktig tid for deg å begynne med dette.

Du kan spare inntil 7% av årlig næringsinntekt mellom 1 G og 12 G. Det du sparer får du skattefradrag for i næringsinntekten din.

Aksjer

Vi vil minne om at alle uttak fra aksjeselskap til privatpersoner enten skal behandles som lønn eller utbytte, og at regnskapsføreren din må få oversikt på dette innen utgangen av desember.

Har du som privatperson aksjer som du vil selge i løpet av de neste månedene og det totalt sett er et tap (kjøpesum minus salgssum), så er det skattefradrag for dette tapet. Ved å selge dette før årsskifte vil du få skattefradraget et år tidligere enn ved å vente til rett etter nytt år.

Ta kontakt

Tove Fjeldstad Berglind

Nestleder / autorisert regnskapsfører, Saga Regnskap
404 08 658

Hva kan vi hjelpe deg med?

Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvilke produkter og tjenester som passer for deg og din bedrift.

Kontakt oss